Conteng conteng





having a hectic month
feel like screaming...
http://www.emocutez.com
AAAAAHHHHHHHHHH.............









Thursday, December 23, 2010

Perhatian Semua!!!

Amaran!!! Bahasa yang bakal digunakan oleh tuan punye bel0g ini mungkin agak kasar dan boleh dikategorikan sebagai PGN (Parental Guidance Needed)

Baru2 neh aq ade terbace kat satu bel0g tentang seseorang yang boleh digelar sebagai MANGKUK TANDAS yang meng'offer' duit kepada se0rang gadis remaja untuk membuat s***. What the fish??? Malah that stupid idiot yg macam si0t je offer semua tuh kat budak bertudung i repeat, BERTUDUNG!!! Kal0 dah sang*p sangat, berlambak hookers kat lorong haji taib tuh. Nape gadis bertudung gak yg mangkuk tuh target???
Citer banyak pun x gune, korang tengokla sendiri kat link bawah 
amaran!!! sila pastikan tiada kanak2 berhampiran anda setelah membuka link di bawah terutamanya kanak2 yg sudah pandai membaca


  Kalaulah pihak agame dapat taw aktiviti mangkuk tuh camni, maunye lapan kali kene sunat ngn di0rang 
tapi rasenye banyak tuh pun x cukup. ahh, p0t0ng abes terus r. hehe...

Para gadis dan wanita sekalian, jangan dilayan orang gile + sewel + kurang siuman + xde otak macam ni
Jagalah maruah anda sebagai hamba Allah

Tuesday, December 14, 2010

Short Update

Segala entri yang berkaitan akan di'post' dalam masa terdekat
Ada sedikit masalah dengan internet
Jangan risau ade yang risau ke???
Akan ada sedikit perubahan kepada belog ni
Nantikan.....




kawan cik saleha berkata: mr.zool, please meet me in my office
hehe....



Wednesday, November 24, 2010

Flashback

Tragedi 19 November bukan tragedi oktober k??? maseh kekal di dalam ingatan
Tidak mungkin aku akan lupakan tarikh itu sampai bila2 dalam mase terdekat neh. lepas 3 bulan lupe da k0t. hehe....
Ia adalah antara hari terburuk bagiku di mana :
aku demam selsema
aku x hengat formula t0k paper exam

aku kene tengking ngan penjage exam tuh cume sebab salah tulis name kelas tengking depan orang ramai lak tuh
 (dye tid0 k0t waktu tengah jage. penjage hape camtuh???)

cedey taw x???
time tuh rase cam nak je balas balik kat die
"cakap leklok xleh ke???"
geram sungguh saye...


Muke cedey kene marah

Kalau korang la kat tempat aku, pe korang buat???

Last Paper

Akhirnya, hari yang ditunggu telah tiba
Penamat bagi final exam untuk semester neh
I have been forward to this day
Paper terakhir

COMPUTER PROGRAMMING


Bile selesai sudah paper neh, ape lagi...
Zuupppppp..... sound effect sebentar
Terus balik asrama, angkut barang masuk st0r, kosongkan bilik n umah
pulangkan kunci bilik kat pejabat n
off i go to


hehe... x sabo nak balik

Mr.Papa n Puan Mama
nantikan kepulangan anakmu ini
bajet cam d0k luar negare

seronoknye dapat pulang ke rumah
rase cam nak melompat je
toink, toink, toink



eksaited sungguh saye

cube teka bile sebenarnye aq update belog neh???


Tuesday, November 23, 2010

23 November 2010

Tarikh yang menjadi kemuncak segala-galanya kerana selepas tiga tahun berhempas pulas mentelaah tatkala menjelang minggu peperiksaan, bermati - matian menyelesaikan segala assignment, noss, bersusah payah menyelit segala 'toyol', berpenat lelah menjeling ke kiri ke kanan ketika exam, menangis melihat turun naik ataupun turun tak naik - naik pointer setiap sem, tidur di saat pensyarah sibuk menurunkan ilmu di dalam kelas, diugut akan dicampak keluar tingkap dan setelah tiga tahun yang penuh dengan kenangan itu akhirnya akan tamat di hari graduasi.


Dan itulah akhirnya.

23hb November 2010, aku bakal diiktiraf secara rasmi sebagai seorang pelajar diploma dan akan bergelar seorang graduan yang sepatutnya akan menggenggam dua gulung Diploma, yang mana entah akan digantung di pelosok dinding di rumah. Aku menghabiskan Ringgit Malaysia 17,940 untuk sekeping kertas bersaiz A4.

Dan itulah dunia.

Namun nilai Ringgit Malaysia 17,940 itu bagaikan tiada makna bagiku. Seribu sembilan puluh lima hari yang telah dihabiskan itu bagaikan suatu istana pasir yang telah dilanda ombak di kala lautan berada dalam keadaan tenang setenangnya. Di tarikh ini aku keseorangan, jauh dari keluarga, jauh dari sahabat di sana.

Dan itulah hidup.

Buat semua sahabat dari Jepun-Malaysia Teknikal Institut Batch Julai 2007, tahniah aku ucapkan dan bagi sahabat dari Teknologi Kejuruteraan Elektronik, terima kasih atas segala kenangan yang telah dicipta sepanjang perkenalan kita. Bergembiralah kamu di sana. Aku tak tahu bila lagi akan kita berjumpa, namun persahabatan dan segala kenangan kita selama ini takkan aku lupakan.

Second Last Paper

Paper yg neh buatkan aq rase happy,sayu,sedih n takut at the same time.
Nape???

Happy
sebab neh dah second last paper. Tinggal lagi 1 paper je pastu da buleh packing barang n BALIK!!!!

Sayu
sebab waktu jawab paper neh, kawan2ku ketika di JMTI sedang memakai jubah konvokesyen dan menerima segulung diploma di atas pentas sedangkan aq kene struggle dengan soalan exam n kesejukan dalam dewan

Huhu... I want to be here...

T_T

Sedih
sebab budak c0urse len sumer da selamat berehat kat umah masing2 n aq lak maseh lg stuck kat cni. Owh, dan juge atas sebab di atas

Takut
sebab second last paper neh adalah paper MATHEMATIC ENGINEERING. Seperti yg sesetengah orang sedia maklum, ini adalah antara paper agak susah dijawab. Peratus untuk score paper neh dengan jayanye cume sebanyak 40% je. Da la aq lemah cket bile bab2 camni.


Bile da rase camni mule la otak lambat nak proses pe yg da study



Camne nak kurangkan perasaan2 negatif di atas???
Huhu... Somebody help me.....

scheduled entry: tengah frust sgt2 neh

Monday, November 22, 2010

Nak Balik

Roommateku da balik rumah.
Begitu juge r0ommate kepade housemateku, tu bukan housemate gak ke??? juge da pulang ke rumah masing2.
Jadi hanya tinggal kami berdua-duaan di dalam satu rumah ehem, nape ayat neh rase len macam eyh???

Cedih r orang lain dapat balik dulu. Saye merase TERSANGAT CEMBURU diulang, TERSANGAT CEMBURU kepade anda2 yg sudah selamat tiba di rumah.
Mengapa mesti paper fakulti ku gak yg habes terakhir???
Huhu... Nak balik, nak balik, nak balik sambil guling2 n hentak2 kaki

Xnak amek next paper leh x??? Huhu...

Saturday, November 20, 2010

Award

Banyak award yg aq dapat bajet femes r tuh???
Tapi x sempat nak publish sumer award tuh
Ade gak orang tag aq ngan c0ntest
Nmpk cam menarik je, rase cam nak j0in gak la
Tapi akanku buat semua itu selepas abes FINAL t

Sekarang neh agak bz
Banyak entri yg kne scheduled sebab terlampau bz
Sekali sekala je dpt hapdet bel0g neh

Kepada yang sudi hadiahkan award tuh kepada saya,

TERIMA KASIH DAUN KELADI,
LEN KALI BAGI LA LAGI

hehe...

Insyaallah, entri pasal award tuh akan dibuat dalam masa terdekat neh

p/s : Mr. Zul, c0ntest gambar tuh sampai baper hari bulan???

Thursday, November 18, 2010

Third Paper

Esok paper

Electronic Instrumentation

This is a paper about:

Electronic instrumentation refers to measuring instruments used to measure the properties of electrical devices. It is a subject which deals with various types of electrical instruments with their functionality and operation. There are various Electrical\Electronics Instruments ,broadly speaking they are analog instruments,digital instruments. And even they are classified according to the utilization of voltage and current.


Measuring instruments are classified according to both the quantity measured by the instrument as well the principle of operation. Three general principles of operation are available:
(i)electromagnetic, which utilizes the magnetic effects of electric currents
(ii) electrostatic, which utilizes the forces between electrically-charged conductors
(iii) electro-thermic, which utilizes the heating effect
mekaceh encek Wiki

Finally,i'm reaching the third paper
Xsabar nak abeskan sumer paper
Paper yg neh wat waktu malam waktu malam lagi...
Time malam kat dewan tuh jadi lagi sejuk dari bese
Kalau pakai spek memang da kelabu spek tuh sebab sejuk sangat
Tetiber rase cam kat obersea la plak berangan.hehe...
Korang,doakan aq leh buat eyh???

Rase agak tension bile dak c0urse len sumer da selesai jawab final
di0rang dapat blk awl
huhu... i can go nuts if this kept on continuing


scheduled entry : study,study

Wednesday, November 17, 2010

Salam Aidiladha

Sebelum terlupe,

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

buat semua pembacaku
mekaceh sebab sudi bace belogku yang x seberapa neh

tahun ni x dapat balik untuk tengok orang tumbangkan lembu
terpakse beraye d perantauan perantauan la sangat
sangat2 rindu Mr.Papa n Puan Mama
Mr.Papa dan Puan Mama, sila nantikan kepulangan anakmu ini lagi beberapa minggu


p/s: otak terase sangat tepu sekarang
Exam,exam... 

During break

Semalam kuar release tension sikit sebelum paper2 yg susah bermula
Aq kuar ngan ousmate dlm kul 9 pagi
Our first destinati0n iz
.
.
.
.
.
jeng,jeng,jeng
.
.
.
.
.
Melaka Central aka MC


Melaka Central is the largest public transportation terminal in Malacca city, Malacca, Malaysia. It is located between Lebuh AMJ (Jalan Tun Abdul Razak) and Jalan Panglima Awang.
mekacih encek Wiki

Perkara pertama yg kami lakukan di sana haruslah mencucuk mulut Tyra Bank
duet tinggal 5 hengget je k0t...

Pastuh terus bergerak ke City Mom (ibu kota) Melaka. Yelah,da alang2 ade kat Melaka, haruslah kita expl0re habes habesan kan kan kan??? Lagipun de kate pepatah
"Melawat Melaka bererti melawat Malaysia"
wujud ke pepatah ni???

Mule2 kitorang pegi Dataran Pahlawan. Di sana bende pertama yg kitorang cari iz tempat t0k melantak bersarapan. lapar seh... Mule2 kit0rang ingat nak makan kat KFC je namun setelah lama mencari serta merujuk kepada peta, KFC x dpt dijumpai. Pastuh kit0rang tertarik cantik menarik tertarik,mmg da b0mb kat satu rest0ran neh. Die nampak cam Burger King tapi jual makanan cam KFC. Siap de jual nasi lemak ngan nasi kunyit k0t. Name kedai tuh agak unik iaitu


Aq diberitahu oleh manager Kaizer ni adalah restoran 100% buatan bumiputera. So sebagai warga Malaysia yg bertanggungjawab untuk membantu warga sendiri ceh,ayat skema t0l.hehe... kit0rang decide t0k makan kat situ. Kit0rang sumer order bende yg same iaitu


Set number 10
seploh,dua ploh peenoh...
yang terdiri daripada Ayam Goreng cam ayam KFC, whipped potato, coleslaw n roti bersame air Revive
Ayam g0reng die buleh la tahan,agak gelap mungkin terlebih masak kot ,cume x dapat nak rase rempah ayam tuh, coleslaw n whipped potato die memang SUPERB!!! Buatkan aq terase cam makan kat KFC je.


Lepas melantak makan,kami ke
  

Menara ni dibuat berdasarkan bentuk keris Taming Sari
Nak detail tengok gambar bawah


Normal price nak nek menatang tuh iz RM20. Tapi sebab kitorang student, dapatla discount 50%. So cume bayar RM10 je. jeles x,jeles x??? Mule2 nek tuh, perghhh.. memang gayat. Da la kitorang berada 110 meter dari paras laut. Memang ley nampakla macam2 termasuk orang tengah mandi. hehe.. 7 minit je stay kat atas sane. Tu pun ley membuatkan sesetengah orang cuak sampai rase nak cium je tanah bile da sampai bawah ehem,sapela agaknye ^_^v


Pastu kami ke surau t0k menunaikan solat zohor jalan,jalan gak.solat jangan lupe. Destinasi seterusnye adalah muzium Melaka. Tapi kit0rang tengok kat luar je. Malas nak masuk dalam muzium tuh. 

N then kitorang decide nak tengok wayang. Oleh itu, haruslah kembali semula ke pangkal jalan Dataran Pahlawan. On de way nak ke sane tuh, ternampak la 1 kedai neh



Kedai neh jual macam2 dari hujung kepale sampai ke hujung kaki. Memang banyak r baju2 fav aq dengan harga yg agak....... BERPATUTAN alah membeli menang memakai

Setelah merembat membeli baju pilihan, perjalanan diteruskan ke GSC. Kitorang ingatkan nak layan citer Harry Potter tapi citer tuh kuar es0k la plak. So kami sepakat memilih citer

Buleh tahan la citer neh. Agak kelak0 gak. Sweet p0n ade

ini ousmate saye...

Setelah letih kaki berjalan, kami pun pulang ke reban asrama...
Sampai tertid0 kat dalam bas sebab punyela penat
But in the end,it doesn't even matter i have s0 much fun
Sebenarnye x abes lagi explore Melaka.
Tapi disebabkan kekangan waktu, exploration ditunda ke tahun depan


So,until next time...

Sekian...

Next stop!! Dewan exam...

Tuesday, November 16, 2010

Something about Exam

Next paper aq ari jumaat
So ade cket gap mase t0k study
Oleh itu haruslah arini kuar shopping puas2


suke2 ati je nak kuar shopping. duet bknnye byk p0n

 
Anyway, arini aq nak citer sikit pasal sesuatu yang selalunye timbul waktu time exam iaitu

TOYOL
Sile bace sambil dengar lagu toyol ye...


Bukan toyol ni okeh kawan2


Juge bukan toyol ni (ni toyol ke??)

Yes,toyol yg ni wahai kawan2 
Toyol ni sebenarnye akronim untuk Tolong Orang Yang Otak Lemah

Toyol ini sering kali menghantui para2 pensyarah dan pemerikse tiap kali nak exam.
Mengapa ini semua berlaku??? Apekejadahnye semua ini???
 Mule2 cube fikir, knape toyol cume wujud bile nak dekat exam/quiz/test???
Ini biasenye terjadi apabile pelajar lebih banyak buka mukabuku dari buku yg sebenar. Jadi last minute study itu adalah satu kebiasaan. Bile da study last minute tuh, agak2 ape yg masuk dalam otak??? Kal0 budak genius buleh la wat camtu, camne lak ngan budak yg budus kurang pandai???

Ehem2, toyol la jawabnye...

p/s: toyol buleh membahayakan kesihatan serta CGPA anda sekiranya anda ditangkap menggunakannya
sekian. pesanan kementerian pelajaran

Monday, November 15, 2010

Second Paper

Arini lak jawab second paper
Electrical Principles
@ bahase melayunye
Prinsip Elektrik

Paper ni memang kene sc0re bt0l2 sbb ni adalah paper mengenai asas elektrik yang wajib dikuasai oleh Engineering student seperti aq
ayat agak skema di situ

Kali ni paper tuh waktu pagi lak
Aq kne bangun seawal 6 pagi untuk bersiap supaye x ditinggal oleh driver bas yg cume nak amek student dalam 1 trip
so bayangkan camne 75 orang student cube untuk mengisi bas yg cume ley memuatkan 45 orang
cam sardin k0t
sebenarnye ni la yg aq terpakse lalui tiap kali nak g kelas
cedey woo...
da wangi2 sabun badan, syampu rambut, spray perfume
bile masuk bas, musyuk balik huhu...


Preparation t0k ke medan perang
 
Go,go fighting!!!

 scheduled entry: aq sedang berperang dengan paper dan kesejukan
xleh blah dewan tuh. ingat kit0rang ni penguin @ beruang kutub ke nak pasang aircond kuat2 camtuh???
eh, sorry ter'emo' lak
d0akan aq eyh???
^_^ v 

Saturday, November 13, 2010

First Day of Exam



One paper down
Jawab tadi pun banyak yg tembak je pakai mesingan
Entah kene ke x
Mintak2 la kene

Selesai sudah 1 paper
4 more to go



muke lega + frust baru lepas 1 paper

Ade salah satu paper yg membuatkan aq rase sayu
Nak taw yg mne, tunggu.....

Examinati0n

 


Gara-gara FINAL exam, wallpaper lappy aq jadi camni wat sementara waktu

T_T

Owh FINAL! The things u did t0 me...

Friday, November 12, 2010

Cheq tak suka...

Arituh kan, waktu aq ngah on da way nak g fakulti g nek bas k0t. aq maseh x mampu t0k memiliki kereta walaupun telah memiliki lesen. huhu... Anyway, aq dengar la de orang request lagu dalam radio channel mane tah aq da lupe. Kadang2 aq jadi heran bin pelik bile de pendengar mendaddykasi mendedikasikan lagu yang diminta kepade:

ibunye yang tengah masak kat dapur n si die tengah sedap d0k lepak depan tv kat ruang tamu
"saya nak tujukan lagu ni khas untuk ibu saya yang ada kat dapur. hi mak! tengah masak apa tu?"
dah sah2 la k0 boleh pergi dapur cakap hi kat mak k0 and tolong die masak sekali kan
suami yang tengah basuh kereta kat luar rumah n si isteri tengah masak kat dapur dalam rumah
"lagu ni saya tujukan kepada suami saya yang tengah basuh kereta kat luar dengan ucapan abang, lepas abes basuh kereta tolong belikan santan k??? Nak masak kari ni"
jerit je xleh ke kak?? cam nak jemput semue pendengar datang rumah je

Okeh, dah alang2 menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan ngah citer pasal menatang ni, arini aq nak citer sikit pasal beberapa bende yang tak berapa nak berkenan di hati.

status kat facebook :
"hari ni dapat hadiah banyak dari si die. sukenyee!"
lepas tu LIKE status sendiri. gile ke hape.

masih status kat facebook :
"kitew cukeee cangattt hari niiww. diew cayanggg kiteww"
wth, bukan zaman myspace dah habis kewwwww???

comment kat facebook :
cam comment yang memalukan orang lain. heh, boleh je msg die kan dari k0 letak comment kat wall pastu habis semua orang baca. melecet ke jari k0 tuh nak tekan mouse write new msg? beng0ng.
kau memang suka buka aib semua orang kan.

keyboard hero meaning dari ja0h berani r, bile da dekat tuh... ehem2 :
orang-orang cam ni kalau post status ke hape kat facebook tu, bukan main berapi.
"aku benci kau sampai kiamat la *&%$@#@"
tapi kalau jumpa depan-depan terkulat-kulat macam ulat sampah. haih, takde telur ke der?
sorry eyh bahaseku agak kasar. tengah geram ni


schedule entry : rasenye time ni aq tengah jawab FINAL k0t
d0akan aq ley buat eyh???

Thursday, November 11, 2010

First paper

Owh ye lupe nak bagitau ade yg nk tau ke???
First paper aq ari jumaat ney
Paper FST

Cikgu : Tau kah murid2 ape itu FST???
Murid2 : Xtau cikgu...
Cikgu : Xpe2, meh kite tanye kat Encek Go0gle 
Murid2 : Eleh, cikgu pun xtau
Cikgu : Hehe... (^==^)

FST adalah akronim bagi Falsafah Sains dan Teknologi dimana ia meliputi sejarah2 sains dan teknologi diantara dunia Barat dan dunia Islam serta perbandingan antara keduanya
pandai Encek Google berbahase Melayu 

Yang x bestnyer, first paper aq waktu....
MALAM!!!!
x pernah2 aq amek exam waktu malam
silap2 tertid0 lak time tengah jawab


minx la x jd camni

(scheduled entry... s0rry la exam aq jidangke <=tgh stress... ehem.. let me rephrase that: "dijangke" akan abes dalam 2 minggu kalau xde ape2 halangan.
Sementare tuh, enj0y jela schedule entry ney ye???)

Wednesday, November 10, 2010

Stress

 Owh tekanan pale otak ma0 sumbat segale macam ilmu t0k sem ni.
Oleh itu haruslah kite me'release tensi0n dengan bermain b0wling macam nak giler


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(Okeh, itu semua tipu. Giler nak men b0wling time nak FINAL!!!)

Meh kite buat menatang bende yang lebih berfaedah seperti memikirkan ape akan jadi kalau kite stress
(kenape aq rase ayat aq di atas sangat skema???)

Hmm... BILE KITE STRESS:


1. You would get homesick.
2. You would miss your hometown friends.
3. You would start to contact them.
4. You would miss your mom's cooking.
5. You would miss your dad's lecturing.
6. You would miss your annoying brother. yang ni tak sangat
7. You would go home every weekend.
8. You would feel its hard to leave home when weekend is over.
9. You would spend more time in your room at the hostel. dalam bilik takde suara2 jahat. ouh gila schizo aku
10. You would spend less time outside with your classmates. betul,betul,betul
11. You would make sloth as your best friend.
12. You would start counting the days to holidays.
13. You would start making list of things you wanna do during the holidays.Hmm.. pe nak buat time cuti ney eyh???
14. You would noticed new pimples on the face. Jerawat?? TIDAK!!!!!!!!!
15. You would seriously miss your hometown friends. yes aku rindu kam0o wahai Cik Fatin. Bile k0 nak balik semenanjung ney??? Kawan kam0o ney da macam orang angau sasau


Then again, an0ther schedule entry
Agak2 k0rang bile sebenarnye aq hapdet bel0g???

Start of Something New (ini bukan High School Musical)

Quick hapdet!!!

Percubaan pertame aq t0k membuat header
Okey x???

Rasenye lepas ni ade lagi perubahan akan berlaku
Nak tau amende???

Stay tuned... ceh cam iklan tv lak

ini adalah pre-entry.
tuan empunye bel0g sebenarnye sedang menjelajah ke Jepun di atas katil
cube teka bile die tulis bel0g ni??

Tuesday, November 9, 2010

Gejala-Gejala Student Nak Amek Exam

Simptom simptom student bila final exam minggu depan. Rasenye 40% dr ini adalah ape yg aq buat.

1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )

2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )

3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.

4. Time nak exam baru laaa nak full semayang(harap2 sahabat disini tak begini la). Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)

5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.

6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.

7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)

8. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.

9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.
Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)

10. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.

11. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)

12. Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P

13. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.

14. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.

15. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.

16. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”

17. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.

18. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.

19. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aq tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.


p/s; aq rase even budak pandai yang dah score markah carry marks pon study menggelabah jugak. Cuma diorang steady lagi la dari student yang study last minit. Muehehe. Konklusinya, jangan usik budak nak exam. Cepat je die nak naik darah. Sebab hormone dia semua tengah berlaga-laga. Otak pun dah overload.

Scheduled entry : Tuan empunye bel0g maseh struggle dengan study nye
Mengharap ihsan dan belas kasihan di simptom n0. 16

Monday, November 8, 2010

SOMETHING TO PONDER...

Mengapa seseorang Yahudi dibolehkan menyimpan janggut untuk mengamalkan
kepercayaannya...

...tetapi bila seorang Muslim berbuat demikian, dia dianggap ekstrim
dan pengganas?

Mengapa seseorang rahib boleh meliputi keseluruhan tubuhnya kerana
memperhambakan diri kepada Tuhannya...

...tetapi bila seseorang Muslimah melakukan begitu, dia ditekan?

Mengapa bila wanita barat menjadi surirumah, dia dihormati kerana dikatakan berkorban untuk keluarganya...
...tetapi bila wanita Islam berbuat begitu, mereka kata, "dia mesti
dibebaskan!"

Mengapa mana-mana gadis boleh ke universiti dengan berpakaian mengikut
kesukaannya kerana punyai hak dan kebebasan...

...tetapi bila seseorang wanita Muslim memakai hijab, dia tidak boleh
menjejakkan kakinya ke universiti?

Mengapa bila seseorang kanak-kanak meminati sesuatu bidang, dia dikatakan
punyai bakat...

...tetapi bila seseorang kanak-kanak meminati Islam, dia dikatakan tak
berguna?
Mengapa bila seseorang Kristian atau Yahudi membunuh, agamanya tidak
dikaitkan...

tetapi baru sahaja seseorang Muslim didakwa melakukan
jenayah, nama Islam turut diadili!

Mengapa bila seseorang berkorban diri untuk melihat orang lain hidup, dia
amat disanjungi...

...tetapi bila seseorang warga Palestin melakukannya untuk menyelamatkan
diri, keluarga, rumahtangga dan masjidnya, dia dikenali sebagai seorang pengganas?

Mengapa bila seseorang memandu kereta mewah dengan cara bahaya, keretanya
tidak pernah dipertikaikan...

...tetapi bila seseorang Muslim melakukan kesalahan, orang kata ia adalah
kerana agama Islamnya!

Mengapa kita terlalu percaya kepada khabar berita...
...tetapi selalu persoalkan apa yang terkandung di dalam Al-Quranul
Karim?


Sampaikan jika berasakan ia baik untuk sahabat anda!

Scheduled entry : Saje nak berceramah sekali sekala
Tuan empunye bel0g maseh struggle dengan study nye

Sunday, November 7, 2010

Al-Fatihah

Juz a bit short update

Dari-Nya kita datang, kepada-Nya kita kembali

Baru dapat berita pagi tadi, seorang rakan jauh telah kembali ke Rahmatullah.
Takziah kepada keluarga Allahyarham Luqman Razali.
Semoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang beriman.

Al-Fatihah

Amin

Friday, November 5, 2010

FINAL-ly

Owh, tersangatlah bz skrg
kesian kat para pembaceku eh,ade ke pembace???
FINAL akhirnye menjelmakan diri
Virus2 itu maseh mempunyai shisha sisa2nya kepadaku
Doakan lah tuan bel0g ni buleh jawab FINAL eyh???
(please,please,please kamu jangan nakal, onegai shimas, tasukete,tul0n...... doakan saye)

please...... d0akan saye eyh???



p/s: insyaallah,lepas abes FINAL nanti dijangke tuan bel0g ni akan cube menghapdet bel0gnye sampai x hengat dunie

Tuesday, September 28, 2010

Late-ly...

Punyela lame aku x tulis bel0g sampai da masuk bulan Syawal da.
Oh ye, sebelum tu, walaupun da tersangatlah terlambat
SELAMAT HARI RAYA
kepada pembaca2 bel0gku yg x seberapa ini sekalian
ceh,ade ke pembace??
Syawal tahun ni agak meriah sebab setelah hampir beberapa tahun berlalu,akhirnye gambar keseluruhan family berjaye diambil. Rasenye last time amek pic ramai2 ni waktu tahun 2000 k0t lame kan???


Kini aku telah kembali ke tempat menuntut ilmu. Virus Homesick dan Malas-Tak-Hengat-Dunia masih lagi mempunyai shisha sisa2 kesannya kepadaku. Doakanlah agar aku akan pulih dari virus ini tidak lame lagi.
Amin....



 

Tuesday, September 14, 2010

Bende Baru

Olla!! rase cam Dora the Explorer la plak
Seperti yang sesetengah orang yang sedia maklum, saye telah pun sambung belajar di Universiti dot dot dot 
yg mne taw tuh simpan sendiri2 eyh?? dengan mengambil degree di bidang Engineering ceh,bakal engineer la ney. 

Pengajian ini dijangka akan mengambil mase selame 4 tahun bergantung kepada daya ketahanan antib0di tuan empunye bel0g ini dari diserang virus Homesick dan Malas-Tak-Hengat-Dunia. Jadi d0akan la agar tuan bel0g ini mempunyai antib0di yg kuat. Oh ye,tahukah anda apa itu virus Homesick??? Menurut Encek Wiki,

Homesick is the distress or impairment caused by an actual or anticipated separation from the specific home environment or attachment objects. The Oxford English Dictionary describes homesick as a feeling one has when missing home. Feelings of longing are often accompanied by anxiety and depression. These symptoms may range from mild to severe. Homesickness frequently occurs when one travels and may be exacerbated by unfamiliar environments or foreign cultural contexts. Homesickness is especially common in youth. Young people may experience a sense of dread, helplessness, or separation anxiety
 terime kaseh encek Wiki

Oleh itu, d0akan la agar tuan punye bel0g ni boleh survive di alam baru ini. Kerana bagi beliau dia yang baru saje kehilangan baby lappynye, dunia yang baru ini adalah satu tempat yang tersangatlah menakutkan


Tuesday, September 7, 2010

???

Bel0g aku ni semestinya adalah bel0g terboring di adamaya alam maya ni
Da la jarang update
Bile da update, letak lak menatang bende merapu
Napela tuan bel0g ni agak malas menghapdet bel0g beliau die ye???
Adakah tuan bel0g ini telah kekeringan idea??? Bile pule die akan kebasahan idea???
Nape banyak sangat tande s0al dalam entri ni???
Nape tuan bel0g ni xdapat berhenti dari menekan tande s0al???
KENAPE??????????????????????????????????????

Sunday, August 29, 2010

Tade Idea...

Nape eyh sejak akhir2 ni aku merase tersangatlah malas nak hapdate bel0g. Salu tade idea and m0od. Bile da ade idea, line lak tade. Cane nak selesaikan pr0blem ni??? 
Da la f0ll0wer ade 3 je tuh bukan salah sendiri ke??? 
Wahai ilham, datanglah kamu kepadaku bukan untuk manusia bernama Ilham k??? Ape nak tulis kat cni eyh???

Tade idea...
Tade idea...
Tade idea...

Oh idea, kemarilah kam0o.....

Monday, August 2, 2010

Dalam Seminggu(Part 3)

Kami ke Perlis ikut jalan dalam yakni jalan di atas bukit. Jalan tersebut bersimpang siur bagaikan menaiki roller c0aster. Da la waktu on the way tu banyak l0ri bawak kayu balak.
Seriau weh... Lagi2 time nak memotong. Da la jalan tu sempit, atas bukit lak tu. Lori lak muncul satu demi satu. Lepas potong satu, jalan 5 kilometer sikit, da ade lori balak yg laen lak.

Sepanjang perjalanan camtu....  Memang c0baan bt0l..

Setelah hampir 3 jam d0k pusing sane sini (dan hampir nak termuntah beberapa kali) akhirnya aku tiba di Sungai Petani. Agenda pertama yang dibuat ketika di situ adalah makan tengahari (sekali dengan makan malam) di restoran mamak yang x dapat dikenalpasti namanya. Niat di hati nak makan nasi briyani camni ke eja??? Last2 aku makan r0ti telur je. Mungkin car lag hehe,ade ke term ni?? aku tak hilang lagi. Maseh lagi rasa pening2 lalat. Rehat di sana selama satu jam kemudian bergerak ke masjid terdekat untuk menunaikan s0lat jamak cuti,cuti gak.solat taleh lupe

Pastu baru perjalanan diteruskan untuk ke Perlis. Sekali lagi terasa cam nak muntah sebab kene hadapi perjalanan yang jauh lagi. Akhirnya kami selamat tiba di Perlis ketika hampir Maghrib. Selepas mandi dan s0lat, kami ke gerai berdekatan untuk makan malam. Kali ini kami sepakat untuk memilih Western food. Jadi masing2 dengan bangganya meng'order':
Miss A: Fish & Chip
Miss B: Lamb Chop
Miss C: Urm... bagi Fish & Chip gak la
Miss D: Roasted chicken. Don't forget to chop eyh....
Miss E: Chuppa Chop. Eh, Chicken Chop
Miss F: Burger King saiz gergasi

Kesian budak yang amek order kitorang. Mesti die pening kepala ngan order merapu kit0rang. Selesai makan,pe lagi??? Masing-masing melingkar cam ular sawa... pe punye anak dare ni...
Esoknye kami ke Padang Besar. Kalau da ade kat sana agak2 buat apa lagi?? SHOPPING!!!!!


 


Nak dekat 5 kali gak la kami tawaf sekeliling kedai 2. Selesai me'ny0ping' suke2 ati je buat perkataan sendiri cam orang x pernah jumpe barang, kami makan tengahari di Warung Tok Mek dan pulang ke jalan pangkal ke rumah penginapan. Malam tu plan nak makan malam di Jawi, namun mengenangkan yang kami perlu pulang ke ibukota esok dan barang banyak yang belum dikemas tu la,sape suruh shopping banyak2 akhirnye kami makan malam dengan maggi je huhuhu....

Dengan itu berakhirlah perjalanan kami merentas desa negeri dalam masa seminggu
Sekian, Terima kasey!!!!

Maaf kerana cerita yang tidak menarik dan merapu sepanjang perjalanan

Tuesday, July 13, 2010

Dalam Seminggu (Part 2)

Aku tiba di Kelantan ketika hampir Maghrib. Waktu tu aku x ingat aku dah ade kat daerah mane tapi yang aku sure, time tu lalu kat kawasan padi. 
Tiba2 berkabus tebal di sekeliling sawah tu. Aku tertanya2  samada aku sedang lalu di kawasan berbukit  
aku tertid0 time da sampai kelantan tapi aku terfikir gak sape tanam padi kat bukit hehe... Tapi aku pandang kat kawasan bukit x berkabus langsung seriau da ney. Jadi aku mule la bace d0a ape yg patut sambil tutup mate.

Bile kereta dah start masuk kat dalam kabus tu memang tak nampak ape2 da. Bacaan d0a di dalam kereta semakin kuat dan diikuti dengan bunyi azan berkumandang dari radi0. Alhamdulillah,beberapa minit lepas tu kabus mula memudar dan perjalanan untuk mencari tempat berteduh diteruskan.
Beberapa ketika kemudian, perut masing2 mula memainkan orkestra seperti berada di opera. Jadi kedai makanan berdekatan menjadi sasaran kami untuk 'berkaraoke' perut buat sementara menunggu pelayan datang mengambil pesanan. Di situ kami mula menghadapi masalah k0munikasi
Sorry yer orang kelantan. Saye tak pandai nak tulis bahasa kelate ney. Perbualan di bawah adalah berdasarkan apa yg telah saya dengar. Maaf jika ada kesilapan tatabahasa

pelayan : ya kak, nak make gap0??
kami : haa??
pelayan : akak nak make gap0??
miss A : aku rase die tanye kite nak makan ape la..
yg lain : owhhh.....
miss A : ape yang ade dik??
pelayan : mace2 ada kak. nasi aye, nasi g0reng semua ada
miss B : (berbisik) nasi aye tu ape??
yg lain : (menggeleng xtau)
miss B : dik, nasi aye tu camne dik??
pelayan : nasi. dengan aye kebetulan de budak tgh kejar ayam yg tu.. (sambil tunjuk arah ayam)
kami : owhhhh.....
miss A : kalau camtu adik bagi kit0rang nasi ayam je la. 
pelayan : okeh.

Lalu pelayan tersebut terus memblahkan dirinya untuk menyiapkan pesanan kami.Apabila order kami telah sampai, maka dengan 'tersangatlah s0pannya' kami mencekik ibarat penguin di z0o yg sedang berebut ikan.
Selepas membayar harga makanan, kami ke suatu tempat yg aku slalu dengar member cerite bile die g Kelantan iaitu kedai Wakaf Che Yeh. Tempat tu lebih kurang cam upt0wn. Waktu kit0rang sampai sane, tempat tu memang pack giler. Rase cam de kat pasar b0r0ng dengan kiri kanan jual bende yg aku nak.

tumpuan utama aku semestinye ney

Tapi xde beli ape2 pn sebab da penat jalan ja0h. Feeling nk tid0 tu lagi kuat dari feeling nk beli barang.
Tapi kawasan tu buat aku terjage sebab memanjang je orang pasang lagu. Siap de tempat karaoke lak tu. Sempat la kami tawaf jap kat situ dan bila mata telah mula beri isyarat kepada kaki supaya berehat, kami pulang ke kandang rumah tumpangan. Lepas tu pe lagi, masing2 ke tempat berteduh dan tidur bagaikan ular sawa yg baru membaham seek0r kerbau.
Pada kees0kan harinya, setelah driving hampir sejauh 15 km untuk mencari r0ti canai, akhirnya kami breakfast nasi kerabu di kedai makan yg berdekatan dengan sawah padi. Kemudian, kami meneruskan perjalanan untuk ke Perlis. Memang c0baan betul waktu on the way nak g Perlis. Ma0 taw pe jadi??

Wait n see.....

Monday, June 28, 2010

Dalam Seminggu

Lepas dah abes praktikal, aku dapat cuti seminggu sebelum kene g penang balik sebab nak hantar report eksekutif
Dalam seminggu tu, jiran2ku buat hari keluarga d Cherating. X lame pun kat sane. 3 hari 2 mlm je. 
2 pun mcm xde aktiviti. At least n0 activity 4 me. 
Anak2 jiran laen ser0n0k mandi k0lam n laut, aku lak tperap dlm bilik. Bkn nye aku jd kera sumbang, cume aku x taw ape nak dbuat ketika mereka sedang ser0n0k berenang. Atas masalah yg x dapat dielakkan, aku xleh nak j0in di0rang berenang. Jadi kat dalam bilik, keje aku cume bace n0vel je. 
Apabila selesai sudah percutian d Cherating, aku meneruskan perjalanan ke Terengganu. Singgah sebentar d rest0ran berdekatan untuk mengisi perut sebelum memulakan perjalanan merantau ke negeri orang. 
Satu kemestian apabila ke Terengganu, menikmati pemandangan d Rantau Abang. Niat d hati nak jenguk member lame teng0k penyu iaitu mr.ninja turtles 


n mr.crush "hundred n fifty years old dude,i'm still young" 


tapi masa x mengizinkan lalu perjalanan diteruskan. Berhenti sebentar d Masjid Terapung untuk menunaikan s0lat dan membeli makanan ringkas.
Perjalanan dteruskan . Kali ni menuju ke arah Taman Tamadun Islam. Melihat Masjid Kristal dari jauh


Dan akhirnya, tiba d Kelantan...  Ada sesuatu berlaku d situ. Nak taw???

To be c0ntinue.......